Nemzeti alkohol tartalmú italok

Koccintottak már Európa szerte?

A jó pálinka ízlelése szertartás, utazás a lelkünk rejtett zugaiba. Ötvözi a víz tisztaságát és a bor szellemét.

 

Ukrajna

Ukrajnában jellemző nemzeti párlatként tartják a Horilka nevezetű színtelen likőrt. Általában erjesztett gabonából főzik. A Horilka vizet és alkoholt tartalmaz. Az alkohol tartalma 35%- tól 60%- ig terjed. Azt a Horilkát, mely 38% alkoholt tartalmaz, „ light“ néven ismerik, de a legjellemzőbb Horilka, amelyek az üzletek polcain is megtalálhatók  40% alkoholt tartalmaznak. E színtelen likőr eredetét nem lehet pontosan meghatározni, azonban olyan régiókból származik, ahol terem gabona. Skandináviában is hosszú történelme van. A Horilka jelenleg melaszból, burgonyából, gabonafélékből, szójából és szőlőből készül. Ha Ukrajnába látogat, feltétlenül próbálja ki!

 

Lengyelország

Lengyelország nemzeti itala a rozsból készült Zubrówka.

A desztilátum készítésének eredete egészen a nyolcadik századba nyúlik vissza. Ebben az időben népszerű volt, hogy az erdőben lévő gyógynövényeket alkohollal keverték a kellemes ízhatás érdekében. A 16. század második felében a lengyel királyi udvar gyógynövényeket kezdett gyűjteni az erdőben, s nekik köszönhetően vált nagyon népszerű itallá a Zubrówka. A Zubrówka nemzetközileg elismert első osztályú vodka. Több mint 30 országban kapható. Az elmúlt években a Zubrówka eladása jelentősen megemelkedett az Egyesült Királyság és Franciaország területén a kreatív csaposoknak köszönhetően, akik érdekességként használják koktélok készítésénél.  

 

Ausztria

Az osztrákok a röviditalukat „Schnapps“ –nak nevezik. Az ital elnevezése abból ered, hogy egy nyelésre fogyasztják. A Schnapps nagyon népszerű, és nem csak az ország nemzeti italaként ismert. A rövidital készítésének hosszú hagyománya van. Legnépszerűbb fajtája a Marilenschnapps, mely különleges kajszibarackból készül. Az osztrák Alpok legközelebbi látogatásánál semmiképp se hagyja ki a Schnapps különleges ízvilágát.

 

Csehország

Az első asszociáció a csehek italfogyasztásával kapcsolatban természetesen a sör. Csehország nemzeti itala viszont valójában a Becherovka, melynek hagyománya a 18. században kezdődött. Egy József Vitus Becher néven ismert kereskedő hobbi szinten szeszgyártással foglalkozott, majd a Becherovka receptje által vált népszerűvé. A recept tökéletesítésén két évig dolgozott, és ezután 1807-ben English Bitter néven kezdte forgalmazni. A fiának köszönhetően a 19. században megkezdődött ezen ismert rövidital térhódítása az európai országokban. A Becherovka szerelmesei Karlovy Vary-ban találhatnak egy érdekes múzeumot, ahol az eredeti szeszfőzde várja a kedves látogatókat eredeti Becherovka kóstolóval. 

 

Magyarország

A magyar szabályoknak megfelelően a pálinka elnevezést csak az a párlat kaphatja, amely 100%-os magyar gyümölcsből készül. Az éghajlati viszonyok Magyarországon nagyon kedvezőek. A Magyarországon készült pálinkákat lédússáguknak köszönhetően nem lehet összekeverni a más országokban készített alkohollal. Hungarikumként ismerik a magyar zamatos és minőségi pálinkát, melynek másik elnevezése a fütyülős, vagy szilvórium.  A mezőgazdasági termelők hagyományosan aperitifként, reggeli emésztési italként fogyasztották. A minőségi alkohol szerelmeseinek a magyar Hungarikum Fütyülős egy igazi afrodiziákum, melynek tisztasága és kiváló gyümölcsíze mindenkit elvarázsol.

 

Szlovákia  

Szlovákia nemzeti itala a borókapálinka - Borovička.  Borókábol készül, 38-40%-os alkohol tartalmú ital. A boróka illata és a színe a Gin-hez hasonlítható. A Borovička a szlovákoknál annyira tipikus alkohol, mint a Tequila a mexikóiaknál. A borókapálinka készítés a 18. században vette kezdetét egy Spišská Belá nevezetű városban. Kellemes íze hűtött állapotban élvezhető leginkább. Ha a Borovička kedvenc italai közé tartozik, ünnepelje meg a Nemzetközi Borovička napot június 24-én.

 

Különböző országok nemzeti italai

Ország

Nemzeti ital

Ciprus

Brandy Sour

Svédország

Brannvin

Dominikai Köztársaság

Drugal

Kanada

Ceasar

Brazília

Caipirina

Kamerun

Castel Stout

Tunézia

Celtia

Belgium

Kriek

Mongólia

Kumis

Olaszország

Grappa

Marokkó

Maghreb zöldtea

Kuba

Mojito

Argentína

Mate

Thaiföld

Mekhong Whiskey

Macedónia

Mastika

Kína

Maotai

Chile

Pisco

Haiti

Rum Barbancourt

Jamaica

Rum

Japán

Saké

Spanyolország

Sangria

Bolívia

Singani

Skócia

Whisky

Görögország

Ouzo

Fülöp- szigetek

Pálmabor

Costa Rica

Guaro

Hollandia

Jenever

Írország

Guinness

Tahiti

Hinano