Hogyan lehet csökkenteni a véralkoholszintet ?

Ha az alkohol már a vérben van, aligha lehet a szintjét csökkenteni. A máj nagyon lassan dolgozik a vérben lévő alkohol lebontásánál, ezért nem számít, mennyire igyekszik felgyorsítani a működést. Az egyetlen lehetséges módja az alkoholszint csökkentésének az, ha kevesebb alkoholt fogyaszt, vagy ha "besegít" az alkohol lassabb felszívódásához.

 

Milyen lépésekkel tudja lassítani az alkohol felszívódását vérében? Íme, néhány bevált módszer:

  1. Nagy adag keményítő tartalmú étel elfogyasztása, pl. kenyér, rizs, burgonya, tészta. A gyomrában lévő étel felszívja az alkohol egy részét, így lassítja az alkohol felszívódását vérében.

  2. Igyon lassan. A máj csak bizonyos mennyiségű alkoholt képes feldolgozni bizonyos időn belül, ezért ha gyorsan fogyasztja a szeszes italokat, az alkoholmennyiség megnő vérében. A legtöbb ember óránként csak egy italt képes megemészteni.

  3. Az ital fogyasztása közbeni evés is jól jöhet: egyen kenyeret, gyümölcsöt, vagy más ételt, mely gazdagon tartalmaz keményítőt. Ez segít lassítani az alkohol felszívódását és normál szinten tartani a vércukorszintet, ami segít enyhíteni „másnaposi“ szenvedését. 

  4. Igyon sok vizet. Bár a legtöbb alkoholt szervezetében a máj dolgozza fel, a vesék csak 5%-ban járulnak hozzá. Elegendő vízmennyiség elfogyasztása segít szervezetét hatékonyabban méregteleníteni, megakadályozva ezzel a kiszáradást.

  5. A szeszes italok fogyasztása után tartson egy kis szünetet, igyon egy pohár vizet, majd szunyókáljon. Részlegesen meggyógyult állapotban fog felébredni.

Az alkoholszintet szervezetében könnyen ellenőrizheti, ha rendelkezésére áll egy alkoholszonda. Ha Ön még nem rendelkezik alkoholszondával, megrendelheti itt.