Amerikába készül? Tudja, mit jelent a BAC rövidítés?

BAC (Blood Alcohol Content), vagyis a vér alkoholtartalma. Ez az érték eléggé egyéni, és nagyon sok tényezőtől függ, legyen az az elfogyasztott alkohol mennyisége, súly stb. Például egy nő, aki kisebb súlyú, feltételezhetően magasabb BAC értékkel fog rendelkezni a férfitől, aki több kilogrammot nyom. De ezen kívül a véralkoholszintet még nagyon sok minden más is befolyásolja.

És hogy miért olyan fontos ez az érték?

Az alkohol mennyisége a vérben sok szempontból érinti az embereket. Kevesebb BAC esetén a következmények kisebbek, de ha a BAC kb. 0,05%, akkor a személy már mentálisan gyengült. Ha valakit az Egyesült Államokban megállítanak ittas vezetés gyanúja miatt, kémiai vizsgálatnak vetik alá. Ezt a vizsgálatot többféle módon lehet végrehajtani: légzésvizsgálat - alkoholteszt, vérvizsgálat vagy vizeletvizsgálat.

Az alkohol megengedett határértéke a vérben 0,08%. Ha valakit megállítanak a rendőrök és az ellenőrzés során ennél nagyobb véralkoholszintet mérnek, akkor az illetőt letartóztathatják ittas állapotban való vezetés gyanújával. Ha a mért alkoholszint nagyobb, mint 0,17%, a személyt vétség vagy bűncselekmény elkövetésével vádolhatják meg, mivel az illető még nagyobb mennyiségű alkohol hatása alatt van, ami nagyon veszélyes lehet saját magára nézve és a közlekedés többi résztvevőjére egyaránt.

Mit okozhat 0,08% -os véralkoholszint?

Amikor az emberi szervezetben az alkohol eléri ezt a határértéket, a test és az elme is gyengül. Íme, néhány példa arra, mit okozhat az ilyen mértékű véralkoholszint:


• csökkenti a reakcióidőt
• csökkenti az érzékelés mélységét
• negatívan befolyásolja a gondolkodást
• csökkenti a reflexek képességeit
• negatívan befolyásolja a perifériás látást
 

Fontos, hogy mindezek a tényezők megfelelően működjenek, amikor a volán mögé ülünk, és nem csak az Egyesült Államokban. Az alkohol tartalmú italok vagy más kábítószerek és pszichotróp anyagok használatát követő gépjárművezetés valóban halálos lehet. Ezért legyen nagyon óvatos, és ha szeretne biztosra menni és leellenőrizni a véralkoholszintjét, itt megbízható alkoholszondát rendelhet magának.