Alkoholszondák és mértékegységeik

Különböző felületek gyakran értesülünk olyan gépjárművezetőkről, kiknél az alkoholszonda ellenőrzés során egy, kettő vagy akár három promiles alkoholszintet állapított meg. Hogy mit jelent ez? Milyen mértékegységekben kaphatjuk meg a mérés eredményét?

Magyarországon a következő mértékegységekkel találkozhatunk:

-promile- ‰
-milligram literenként- mg/l
-BAC- blood alkohol content- %

Promile- ‰ a legrégebbi mértékegység, amit 2002 óta használnak a véralkoholszint jellemzésére. Napjainkban a legtöbb alkoholszondában ezt a mértékegységet használják. Az egy promile egy ezreléket jelent, azaz 1  liter vérben 1 mg alkohol található.

Milligram literenként- a joghatással bíró alkoholszondák mértékegysége, melyet a rendőrök által alkalmazott szondákban használnak. Kifejezi, hogy 1 ml kilélegzett levegőben mennyi alkohol található, azaz az 1 mg/ml azt jelenti, hogy 1 liter kilélegzett levegőben 1 milligramm alkohol található.

A promile és mg/ml közti arány 2:1, azaz egy promile nagyjából 0,5 mg/l-nek felel meg.

Például:

0,2‰ = 0,1mg/l
1,5‰ = 0,72mg/l

A két mértékegység közti átváltást online programok könnyíthetik meg.

Manapság egyre gyakrabban használnak olyan alkoholszondákat, melyek mértékegysége a % BAC, melyet főleg Amerikában, Kanadában és Ausztráliában használnak. Az alkohol mennyiségét fejezi ki százalékban. A % és ‰ közti arány 1:10, azaz 0,1% BAC nagyjából 1 promilet jelent. A % és mg/l közti arány 1:5, tehát 0,1 BAC 0,5mg/l-t jelent.

Például:

0,02% = 0,2‰
0,17% = 1,7 ‰

0,02% = 0,1 mg/l
0,17% = 0,85 mg/l