Hogyan válasszunk alkoholszondát?

Jajaj, lehetséges, hogy már „100 éve“ azon gondolkozik, hogy kéne venni egy alkoholszondát, de sosem került rá sor. Vagy, ha már ki is nyitotta a google-t, hogy megnézze, ki mit kínál, de aztán be is csukta, mert a feje úgy megnőtt a sok információtól, hogy egy számmal nagyobb sapkát kell most már vennie, ha már így elkezdett havazni is.

Na, jó, viccet félretéve: egy jó szondát kiválasztani nem vicc(es). Mert hát mégis, nem 10 forintba kerül (most nem azokra a valamikre gondolok, amik csak úgy csinálnak, mint ha szondák lennének, de az égvilágon semmi közük nincs hozzá), és az ember, ha már megveszi, hosszabb ideig akarja használni (legyen az személyes, ill. vállalati célból), ezért szeretné, hogy jól, megbízhatóan, akadálymentesen, gyorsan... működjön. Teljes mértékben egyetértek.

De most akkor kezdjem el studírozni, hogy mi az a Fuel Cell?? Kalibráció?? Félvezető??

Nyugodtan, ha van 1 – 2 számmal nagyobb sapkája otthon, vagy ha az ideje és agyi befogadóképessége lehetővé teszi. Ebben az esetben gratulálok! Igazán a kivételhez tartozik!

Viszont, ha olyanok, mint én – akinek még véletlenül sincs extra szabad ideje és azok az új dolgok, amikre a 2 kisgyerekem megtanít, az nekem bőven elég, gondolok itt „esik az eső, ázik a mező...“ félékre. De most egy kicsit eltértem a tárgytól. Jóval. Bocsánat.

Szóval, akkor a többieknek igyekezni fogok főleg érthetően elmagyarázni, mit is kell figyelembe venni, ha tesztert vásárolunk:

  1. Rendeltetés – vagyis a cél, amire a szondát használni fogjuk. Ha személyes használatra akarjuk, válasszunk a személyi szondák közül. Egyszerű, nem? Nézzük meg, mennyi az ajánlott mérések száma egy hétre vonatkozóan, és válasszuk ki a nekünk megfelelőt. Ha cégtulajdonosok vagyunk, és szeretnénk alkalmazottjainkat letesztelni nagyon gyorsan, válasszunk a professzionális szondák közül egy olyan műszert, ami lehetővé teszi a passzív tesztelési módot is. A passzív ebben az esetben azt jelenti, hogy nem kell a szájcsutorát minden alkalmazott után kicserélni, hanem nagyon szépen simán fújhat ugyanarra a helyre mindenki. Az alkoholszonda, bár nem fog pontos értéket mutatni, azt megmutatja, hogy az illetőnek van-e alkohol a leheletében. És ez már untig elég ahhoz, hogy hazaküldjük kicsit „pihenni”, illetve ő is rájön, hogy ez itt már nem játék, ahol az nyer, aki a legtöbbet lódít. Ha joghatással bíró szondát szeretnénk, szükségünk lesz a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal által kiállított dokumentumra is, ami aztán lehetővé teszi, hogy a mért eredmény a bíróság előtt is helytáll.
  2. Az érzékelő típusa – no, ide tartozik az említett Fuel Cell. Ami egy elektrokémiai szenzor (ezt nem kell megjegyezni). Elég, ha megjegyezi, hogy a Fuel Cell teszi lehetővé azt, hogy a szonda a bekapcsolást követően gyorsan kész legyen a mérésre, és az összes utána következő mérésre is. Félvezető szenzor – itt elég észben tartani azt, hogy ilyet ne válasszon, csak abban az esetben, ha van ideje „órák hosszat” várni minden mérés előtt.
  3. Display – nem arra gondolok, hogy LCD vagy érintős. A fontos az, hogy le tudja olvasni és értelmezni a mért eredményt. Tehát, hogy az „ön nyelvén beszéljen”, vagy hogyha angolul is, legyen érthető (némely teszter szimbólumokat is használ). Vannak olyan alkoholszondák is, melyek lehetővé teszik a mértékegység megváltoztatását promileről mg/l-re. Ez is tök jó dolog.
  4. Ár – hát, amúgy ez egy olyan valami, amin érdemes elgondolkodni. A szondát hosszabb időre vásároljuk. Egyértelműen ne álljunk hozzá úgy, hogy „csakis a legolcsóbbat”, mert úgyis „egy kaptafa”. Nem igaz. Ha megbízhatót szeretne, ne spóroljon.
  5. A mérés pontossága – általában +/-5% vagy +/-10%.
  6. Lehetséges nyomtatóhoz kapcsolni? - ez akkor fontos, ha az adatokat mindjárt ki akarjuk nyomtatni.
  7. Van memóriája? – ha szeretnénk a mért eredményeket valakivel megbeszélni.
  8. Méretek, súly, dizájn – itt azt hiszem, sokat nem tudok segíteni. Mindenkinek más a szép, nehéz…az Ön döntése.
  9. Egyéb dolgok – ha gondosan megnézzük a szonda specifikációit, rábukkanunk sok egyéb más, kevésbé fontos paraméterre is.

És még egy nagyon fontos dolog: jó, ha meggyőződik arról, ki tud gondoskodni a szondájáról. Hogy a beszállító meg is tudja-e javítani esetleg, ha valami gond adódik a műszerrel, illetve, hogy tudja-e azt rendszeresen kalibrálni. Mert semmilyen szonda nem fog pontos értékeket mutatni, ha nincs rendszeresen kalibrálva.

... majd elfelejtettem: ha szeretne a szondával kapásból mérni, ahogy azt kézhez kapja, annak már kalibráltan kell megérkeznie Önhöz. Egy megbízható eladó kalibrál minden egyes tesztert még a kiszállítás előtt.