10 dolog, amivel alkoholszonda vásárlás előtt meg kell(ene) ismerkednünk

 

Alkoholszonda vásárlás előtt áll? Figyelmébe ajánljuk ezt a cikket.

1. Hogy működik a szonda?

Az alkoholtesztelő egy olyan műszer, amely azt jelzi, hogy a légzővizsgálat eredményétől függően a volán mögé ülhet-e. Amikor a tesztelőbe fúj, lehelete alkoholtartalmának vizsgálatára kerül egy beépített szenzor segítségével, amely kimutatja, van-e a kifújt leheletben alkohol. Néhány másodperc elteltével az LCD vagy LED kijelzőn megjelenik az eredmény.

2. Szükségem van szondára?

Igen. Mármint abban az esetben biztosan, ha olykor késő éjjelig tartó alkoholizálásra kerül sor a haverokkal, és másnap reggel vezetni szeretne, hogy bejusson a munkába. Ez a kis műszer igazán nagy segítség, mely igazán sok gondot képes megspórolni Önnek, ami nélküle egész biztosan előbb-utóbb felmerülne.

3. Mit mér az alkoholszonda?

Az alkoholteszter a vér alkoholtartalmának mennyiségét mutatja ki a kilélegzett levegő alapján.

4. Hogyan használjam az alkoholszondát?

Az alkoholszonda használata pofonegyszerű. A bekapcsolást követően a műszer pillanatokon belül felmelegszik, utána következik a tesztelőbe való levegő fújása csutora segítségével, vagy anélkül. Azért fontos megismerkedni a használati utasítással is.

5. Be lehet csapni a szondát?

Nem – ha a vérében található alkohol és a szonda a megfelelő módon van használva, nem lehetséges azt becsapni. Azok a mítoszok, hogy a szonda becsapható pl.mentolos cukorkák használatával, nem igazak a modern szenzoroknak köszönhetően.

6. Milyen az alkoholszonda pontossága?

A pontosság is a beépített érzékelőtől függ. A professzionális szondák pontosabbak, mint a személyiek, bár mindkettő elégséges eredményt mutat ki alkohol hatása alatti vezetés, vagy alkohol hatása alatti munkavégzési felelősség kimutatása esetében. A pontosságot nagymértékben az is meghatározza, hogy a szonda csutorával, vagy anélkül használatos: a csutorával való tesztelés mindig pontosabb eredményeket fog mutatni, mint a csutora nélküli mérés, mert ilyenkor a teszter nem csak a rá fújt levegőt, hanem a teszter körül megtalálható levegőt is analizálja.

7. Mi a különbség az egyes alkoholszondák között?

A különbség elsősorban a heti mérések számában található. A személyi tesztelők hetente több tucat mérést képesek elvégezni, de nem igazán alkalmasak több ember egymás utáni rendszeres tesztelésére. A vállalati szondák több mérésre képesek hetente, némelyek több száz mérésre is, és több személyt lehet velük vizsgálni. A magasabb szintű alkoholtesztelők számos kiegészítővel rendelkeznek, például nyomtatóval vagy tápkábellel a gépkocsiban, hogy ne csak elemmel tudjuk őket működtetni.

8. Ki találta fel az alkoholszondát?

Ezt természetesen nem kell tudni, csak érdekesség kedvéért :) Az alkoholtesztert, a korábban "ballon" néven ismert műszert, Dr. Robert Brokenstien találta fel, aki az Amerikai Egyesült Államokban dolgozott az Indiana Állami Rendőrségnél.

9. Mi segít az alkoholszonda kiválasztásában?

Az ár mellett a szenzor típusa is döntő az alkoholtesztelő kiválasztásánál. A modern alkoholtesztelők kiváló minőségű Fuel Cell üzemanyagcellás érzékelővel rendelkeznek, amely biztosítja, hogy a készülék rövid idő alatt készen áll a használatra. Ha személyes használatra szeretne szondát vásárolni, válassza a személyes szondák kategóriáját. Ha több embert akar tesztelni egymás után, javasoljuk, hogy cserélhető csutorával használatos szondát válasszon. Azt is eldöntheti, hogy olyan alkoholtesztelőt szeretne-e, amely passzívan is méri az alkoholt, tehát azt állapítja meg, hogy van-e vagy nincs alkohol jelen, de nem mutat pontos számértéket.

10. Kell a szondát kalibrálni?

Igen. Minden egyes alkoholszondát rendszeresen kalibrálni kell. Csak ebben az esetben fog pontos értékeket mutatni. A gyártók a legtöbb esetben a szondák kalibrálását félévente ajánlják.

Ha megbízható szondát szeretne, itt megvásárolhatja: www.alkohol-szonda.hu