Az alkoholfogyasztás veszélyei

Senki előtt nem titok, hogy a magyar emberek nem vetik meg az alkoholfogyasztást. Egy pohár sör ebéd után, egy kis bor egy nehéz nap végén, vagy akár a töményebb alkohol életünk mindennapos részét képezi. Mi történik az alkohollal a szervezetünkben és milyen hatásai vannak?

Az alkohol a  gyomrunkon és a vékonybelünkön keresztül jut a szervezetünkbe. A gyomrunkban található étel lassítja az alkohol felszívódását, éppen ezért sokkal gyorsabban és intenzívebben hat bárminemű alkoholos ital, ha üres gyomorral kezdjük el fogyasztani.

A gyomorból és beleinkből az alkohol nagyon gyorsan- pár perc alatt- eljut az összes szervünkbe- az agyba, a szívbe, az izmainkba, stb. Az etanol- az alkohol hatóanyaga olyan pici molekulákból tevődik össze, hogy azok könnyen bejuthatnak az agy idegsejtjei közé és így befolyásolhatják agytevékenységünket. Ez a magyarázat az egyensúlyunk elvesztésére, a kettőslátásra, a lassabb reakciókra és a rosszabb koordinációra.

Mivel szervezetünk az alkoholt nem képes elraktározni, ezért májunk az alkoholmolekulák 90%-át lebontja és átalakítja más anyagokká, a maradék pedig vizelet, izzadság vagy kilélegzett levegő formájában távozik szervezetünkből.

 

Mely szerveink szenvedik a legnagyobb kárt gyakori alkoholfogyasztás esetén?

Az agy- az alkohol hatására agyunk idegsejtjei elhalnak, melyek nem képesek regenerálódni. Gyakori alkoholfogyasztás esetén romlik a memóriánk, csökken az értelmi szintünk, legvégső esetben pedig fennáll a demencia kialakulásának veszélye.

A szív- szívünk a túlzott alkoholfogyasztásra ritmuszavarokkal vagy magas vérnyomás kialakulásával reagálhat.

A máj- alkoholfogyasztás hatására májunk megnagyobbodik, a szerkezete megváltozik- sejtei kötőszöveti sejtekké alakulnak át; májunk egyre keményebb lesz.

Az emésztőrendszer- hosszútávú alkoholfogyasztás esetén nyelőcsövünk erei kitágulnak- visszerek keletkeznek. Az alkohol növeli az emésztőrendszerünk által termelt emésztőnedvek mennyiségét, mely nagy mértékben hozzájárul a gyomorfal károsodásához, ami növeli a gyomorrák kialakulásának kockázatát. Ezen kívül roncsolja a hasnyálmirigyünket, mely cikorbetegséghez vezethet.

Az erek- a megkeményedett máj az erek tágulásához vezet, mivel májunk  átalakult szerkezete lassítja a vér áramlását- a magas nyomás roncsolja az érfalat, melynek halálos következményei is lehetnek.

A alkohol nagy mennyiségben méreg, kis mennyiségben orvosság- például a bor jótékony hatásait mindenki ismeri. A legfontosabb természetesen a mértékletesség.

Ha mégis az alkoholfogyasztás mellett dönt, ne üljön volán mögé. Az alkoholfogyasztás befolyásolja agyunk funkcióit, így az ittas vezetésnek szörnyű következményei lehetnek, melyeknek nap mint nap szem- és fültanúi vagyunk. Biztonság kedvéért vigye magával a saját alkoholszondáját, melynek segítségével meggyőződhet arról, hogy mindent megtett önmaga és mások biztonságának megőrzése érdekében.