Amit lehet (nem) tud az alkoholról

Elhoztunk pár érdekességet az alkoholos italokról és magáról az alkoholról.

Néhány kutató állítja, hogy az alkoholfüggőség kialakulásához nagyban hozzájárul a genetika. Holland tudósok úgy tartják, hogy a függőségért egy konkrét gén a felelős. Ismeri a következő történetet? Két testvér rendszeren alkoholt fogyasztó szülők közt nőtt fel. Az egyik testvér kerülte az alkoholt, míg a másik alkoholista lett. Mikor megkérdezték a két testvért, miért  vagy épp miért nem iszik, az egyikük azt felelte: „Ilyen szülők mellett maga nem inna?“, míg a másikuk: „Ilyen szülők mellett maga inna?“. Bár az alkohol utáni vágyat befolyásolhatják génjeink, függőség kialakulásához egymagukban aligha vezethetnek.

Az alkohol már több, mint kilencezer éve létezik. Kínában olyan régi edényekre bukkantak, melyeknek falán alkoholmolekulákat találtak. Eufrátesz és Tigris folyók között erjesztett gabonából állítottak elő alkoholos italokat.  Ezzel szemben kenyeret csak 2000 évvel később kezdtek sütni- ez is alátámasztja az alkohol létjogosultságát.

Az alkohol felszívódása már a szájüregben elkezdődik.

A nők sokkal nehezebben viselik a nagy mennyiségű alkoholfogyasztást, mint a férfiak. A magyarázat tudományos- a hölgyek kevesebb enzimmel rendelkeznek, mely az alkohol lebontásáért felelős.

Az orvoslásban gyakran használják az alkoholt orvosságként, például metilalkohol-mérgezés esetén, melyet a nálunk és Csehországban nemrég történt metilalkoholmérgezés is bizonyít.

Tudósok azt állítják, hogy a gyakori alkoholfogyasztás a hölgyeknél növeli az emlőrák kialakulásának esélyét.

Vajon igaz, hogy a nagy pocakot a nagy mennyiségű sörfogyasztás is okozhatja? A sör kevesebb kalóriát tartalmaz, mint például a kofola, de  könnyen hízáshoz vezet, mert gyakori fogyasztása növeli az étvágyat.

Ha kellemetlen következmények nélkül szeretne italozni, ne felejtkezzen el a megfelelő mennyiségű alkoholmentes folyadékbevitelről- az alkohol csökkenti szervezetünk folyadéktartalmát.

Télen sokan azért isznak alkoholt, hogy az felmelegítse őket, pedig ennek épp az ellenkezője igaz. Az alkohol csökkenti szervezetünk hőmérsékletét, tágítja az ereket, mely rövid ideig a melegség érzetét keltheti, ámde ez hosszútávon akár kihűléshez is vezethet.

Rossz hír a hölgyeknek- a gyakori alkoholfogyasztás hozzájárul az apró erek kitágulásához az arcon és csökkenti a bőr rugalmasságát.

Bőrgyógyászati megbetegedések, mint a pszoriázis, mitesszerek vagy ekcéma esetén a túlzott alkoholfogyasztás előidézheti ezen betegségek tüneteinek kiújulását vagy rosszabbodását.

A gyakori alkoholfogyasztás csökkenti a cink szervezetünkbe való felszívódását, mely csökkenti immunrendszerünk működését, ami gyakori megbetegedésekhez vezet. A betegségeken kívül növeli a véraláfutások kialakulásának esélyét a B vitamin hiánya miatt.

Hogy milyen káros hatásai vannak még az alkoholnak, bővebben az „Alkoholfogyasztás veszélyei“ című cikkünkben olvashat.

Ha így vagy úgy, de nem tud ellenállni, próbáljon mértékkel alkoholt fogyasztani, valamint alkoholfogyasztás esetén nem hiányozhat a saját minőségi alkoholszondája, melynek köszönhetően italozása mindig biztonságos lesz.

Saját alkoholszondáját ajánlatunkból itt tudja kiválasztani.