Véralkohol-teszt

A véralkohol-teszt a vérben lévő alkohol (etanol) szintjét méri. Az alkohol gyorsan felszívódik a vérbe, és mértéke a vérben már a fogyasztásának ideje alatt mérhető.

Az alkohol a legmagasabb szintet a vérben körülbelül egy órával az alkohol fogyasztása után éri el. Azonban a gyomorban megtalálható étel megnövelheti azt az időt, amíg a vérben lévő alkohol eléri a felső határértékét. Az alkohol körülbelül 90% -át a máj dolgozza fel. A többi alkohol a vizelettel lebomlik, vagy a kilégződik a tüdőn keresztül.

Az alkohol jelentős hatást gyakorol a szervezetre, még ha csak kis mennyiségben is fogyasztják. Nagyobb mennyiségben a hatása nyomasztó és depresszív a központi idegrendszer számára.

A véralkohol-tesztet gyakran arra használják, hogy jogi szempontból megállapítsák, hogy valaki ittas állapotban van-e. Ha ezt a vizsgálatot jogi eljárás során végzik el, annak jóváhagyása szükséges, és az ilyen vizsgálat megtagadása jogi következményekkel járhat (a légzés- vagy vérvizsgálat elutasítása a forgalomirányítás esetén a törvény előtt automatikus bevallása az alkohol fogyasztásának).

A szükségtelen bonyodalmakat elkerülheti, ha vezetés vagy munkába indulás előtt leteszteli magát személyes alkoholszondájával.

Ha megbízható alkoholszondára van szüksége, itt megtalálja: www.alkohol-szonda.hu