A szonda méri az alkoholt annak ellenére, hogy nem ittam semmit!

Ritkán, de előfordul, hogy az alkohoszonda használatakor a légzésvizsgálat után pozitív eredményt értékel az alkohol jelenlétére még olyan személynél is, aki nem fogyasztott alkoholt. Hogyan lehetséges ez? Valószínűleg alkohol elemei vannak a levegőben. Az érzékelő az alkoholszonda érzékeny része, amely akár nyomelemeket is képes felfogni a környezetéből. Hogyan lehet elkerülni a félrevezető eredményeket?

Kezdjük a klasszikus kézfertőtlenítés példájával. A kézfertőtlenítés alkoholon alapul. Ha a légzésvizsgálat elvégzése előtt fertőtleníti a kezét vagy valakit a helyiségben, akkor figyelembe kell venni, hogy az érzékelő nemcsak a kezén, hanem a környező levegőben is képes észlelni az alkohol nyomelemét (ha a helyiség nincs szellőztetve). A zárt térben végzett fertőtlenítés után javasoljuk, hogy várjon 10-15 percet a légzésvizsgálat elvégzésére, hogy a legpontosabb eredményt kapja. Javasoljuk továbbá a terület szellőztetését.  

Az alkoholszonda a fertőtlenítőszer mellett más anyagokból is képes alkoholt rögzíteni. Ezek leggyakrabban különféle vegyi anyagok, amelyek gőzei alkoholt tartalmaznak. Amikor ilyen környezetben dolgozó alkalmazottakat vizsgál, javasoljuk, hogy végezzen légzésvizsgálatot a gőzök által elérhetetlen helyen vagy a szabadban.

3820_redux

A háztartásokban nem javasoljuk, hogy az alkoholszondát a  bárban hagyja, például nyitott alkoholos palackokkal. Használat közben nyomokban alkohol maradhat az érzékelőn, és a légzésvizsgálat értékelése nem lehet reális. Továbbá, a készülék ilyen környezetben történő hosszú távú tárolása végzetes következményekkel járhat az érzékelőre nézve, ami a teljes alkoholszondát  működésképtelenné teszi. Ilyen helyzetben szervizi beavatkozásra lenne szükség a pontosság és a funkcionalitás helyreállításához.

Ha kizárt minden olyan lehetőség, hogy az  alkohol jelen lehet a légkörben alkoholgőzökkel, ki kell cserélni az eredeti fúvókát (nem a cseredarabot). A korábbi pozitív mérésekből származó nyomokban lévő alkohol is maradhat egy ilyen fúvókában. Kivételes esetekben alkohol is maradhat az érzékelőn. Ilyen gyanú esetén javasoljuk, hogy a szondát szellőztetett környezetbe helyezze, és a légzésvizsgálatot legkorábban 30 perc múlva ismételje meg.

alcoscan

Az alkoholszonda vagy -érzékelő károsodásának kizárásának egyik módja, ha a szabad levegőn, friss levegőn próbálják elvégezni a légzésvizsgálatot. A kültéri hőmérséklet nem lehet 5 ° C alatti.

Ha tanácsaink nem segítettek Önnek, és az alkoholszonda  megbízhatósága továbbra is megkérdőjelezhető, küldje el a készüléket ellenőrzésre a kalibráló központunkba.

Az alkohol-szonda.hu csapata