A vörösbor jótékony hatásai a szervezetünkre

Már Hipokratész görög orvos tisztában volt azzal, hogy a bor nemcsak egy egyszerű ital. Úgy gondolta, hogy a bornak gyógyító ereje van, így fogyasztását különböző megbetegedések esetén is javasolta, mint a fejfájás vagy az álmatlanság. Végül, de nem utolsó sorban feltételezte a bor jótékony hatását a szívünkre és ereinkre.

Hogy a vörösbor valóban gyógyító hatással bír, Franciaországban bizonyították be. A franciák ínyencek, a jó boroknak nem tudnak ellenállni. Ezt figyelembe véve bebizonyosodott, hogy a vörösbor csökkenti az infarktus kialakulásának kockázatát, mely Franciaországban sokkal kisebb arányban fordul elő, mint bármely más európai országban. Több kutatás alátámasztja azt, hogy 0,3 l bor naponta nem káros, sőt! Ha a hosszú, fárasztó napokat minden este egy pohár vörösborral zárjuk, szívünk és ízlelőbimbóink egyaránt hálásak lesznek.

A bor olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kálium, magnézium, kalcium vagy a vas. Az ásványi anyagokon kívül magas az antioxidáns tartalma, mely hozzájárul sejtjeink védelméhez a szabad gyökök ellen, így csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. Ezen kívül nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a bor lassítja sejtjeink öregedését, ez azonban nem jelenti azt, hogy minél többet iszunk, annál fiatalabbak leszünk. J

A vörösbor javítja  a vérkeringést az agyban és izmainkban egyaránt, erősíti a szívizmot és védi az érfalat az elmeszesedéstől. Leginkább az őszi és téli időszakban fontos a fertőtlenítő hatása is- véd a baktériumok és vírusok ellen, valamint hozzájárul immunrendszerünk megfelelő működéséhez. Csökkenti a vér „rossz“ koleszterinszintjét, valamint aktiválja a vörösvérsejtek termelését, így az orvosok vérszegénység esetén is ajánlják.

Vörösborral harcolhatunk egyéb, gyakran előforduló problémák ellen is, mint például a hasmenés vagy a fáradt szemek.

A borral való koccintás előtti „Egészségünkre!“ valóban megállja a helyét, ám ne feledjük, mindent mértékkel!